top of page

"Navigeren door Onzekerheden: Ontdek je Innerlijke Kracht en Zelfvertrouwen"

Ik weet het nog zo goed. Vroeger keek ik op naar meisjes die iets ouder waren, meestal 1 of 2 jaar. Ik had het gevoel dat ik klein was en zij groot.


Misschien is dit idee wel door mijn ouders ingeprent. Iets wat mijn man en ik ons ook tegen onze oudste dochter zeggen.


Ik was altijd een beetje onderdanig bij kinderen die veel zelfvertrouwen hadden, de populaire kinderen van wie iedereen alles aannam en die nooit iets fout leken te doen. Ken je ze?


Zelf was ik vaak stil. Ik voelde niet de ruimte om mezelf te zijn. Ik keek vooral naar hen. Liever speelde ik ook 1 op 1, want dan kon ik wel mezelf zijn.

Dat ervaar ik nog vaak. En dat zegt veel over mij, en het is goed om dat van jezelf te weten. Als je jong bent en vriendengroepen ziet, lijkt het zo leuk en wil je erbij horen!


Laatst merkte ik dit gevoel weer. Ik zou met twee vriendinnen een drankje doen. Toen ik hoorde dat er nog een meid meeging, was mijn eerste reactie "nee".

Nu ik ouder en wijzer ben (hahaha, bijna 40), kan ik dit gevoel onderzoeken. Hey, wat was dat? Vind ik haar niet leuk? Nee, dat is het niet. Wat dan wel? Er is een angst dat ik niet mezelf kan zijn, dat iemand de aandacht opeist. Als ik kijk naar wie ik dit soort gevoelens heb, is het ook een zelfde soort persoon. Erg aanwezig, iedereen vindt haar leuk. Iets wat ik mezelf jarenlang totaal niet zag zijn. Iets met introvert zijn in groepsverband.


Het is geen jaloezie, denk ik. Want ik hoef niet per se die plek. Wel gezien worden, aandacht, leuk gevonden worden. Het is meer pijn voelen of niet belangrijk meer zijn. En ook dit zegt weer alles over mij. Dit is een thema.


Het zegt altijd veel over jezelf en het is zo mooi om dit te onderzoeken.


Onzekerheid heeft iedereen, dit ontdekte ik tijdens mijn eerste opleiding. Zelfs de grootste mannen en populairste vrouwen hebben onzekerheden. Iedereen heeft zo zijn eigen verhaal. Wat me opviel, is dat onzekerheden ontstaan zijn toen we jong waren.


En vaak door opmerkingen van anderen. Een opmerking die we daarna zo vaak herhaald hebben, waarop we ons gefocust hebben. Net zoals "ik ben niet leuk genoeg". Als je iets vaak genoeg herhaalt, ga je het geloven. Bij elke gebeurtenis zeg je dan als het ware "zie je wel".


Je weet wel, als je een nieuwe auto wilt kopen, dan zie je ineens overal die soort auto, toch? Nou, zo werkt ons brein ook. Waar je je op focust, dat groeit.


Dus door één opmerking van een ander, misschien niet eens zo bedoeld, neem jij iets lelijks over jezelf aan. Bijvoorbeeld een broer die zijn zus op de kont slaat en zegt "je krijgt wel een dikke reet". Of een andere broer die naar het gezicht van zijn zusje kijkt en zegt "je hebt een snor!" Vervolgens loopt zij altijd met haar hand voor haar mond, ondergaat ze meerdere behandelingen zodat de haartjes weggaan. Als ze in de zon zit, denkt ze aan de haartjes die oplichten, die beter worden gezien door hun gesprekspartner. Als ze met iemand praat en die persoon kijkt naar haar mond, denkt ze "kijken ze naar mijn snor?"


We zijn in onzekerheid meer gelijk dan we denken. Alleen loopt niet iedereen met zijn of haar onzekerheid te koop. Logisch, want het zijn dingen waarvoor je je denkt te moeten schamen.

Nu denk ik hier anders over. Dat komt ook door mijn leeftijd, denk ik. Maar ook door alle lessen die ik tijdens mijn opleiding heb geleerd.


Nu denk ik anders over mijn onzekerheden. Dat komt deels door mijn leeftijd, denk ik. Maar ook door alle lessen die ik tijdens mijn opleiding heb geleerd. En fantastisch om anderen hierin mee te mogen nemen.

Wat ik belangrijk vind, is dat mijn klanten weer vrij worden om te leven zoals ze écht willen zijn, doen en leven. Dat geeft zoveel meer rust in je lijf en in je hoofd. We plaatsen onszelf in kaders. "Zo zijn we", zeggen we dan, maar ik vind dat onzin. We zien onszelf zo door alles wat we voor lief hebben aangenomen. Soms door één opmerking. Opnieuw kijken naar wie je bent en hoe het komt dat je zo bent geworden, is dan ook geen overbodige luxe.


Jezelf beter begrijpen, niet alleen wie je bent geworden en waarom, maar ook gaan voelen en dromen over wie je wilt zijn, om meer levensvreugde uit te stralen naar de mensen om je heen.

Waar kan je echt praten over je onzekerheden, zonder dat er consequenties aan vastzitten? Zonder dat iemand meteen wilt helpen, het rotgevoel van je wilt afnemen? Bij mij. Ik heb zelf heel veel meegemaakt, levenservaring. Daardoor vind ik niks gek. Dat krijg ik vaak ook terug van mijn klanten, cliënten, hoe je het wilt noemen.


Voor mij ben je een gelijke. Ik zie mezelf niet hoger of beter dan jou. Ik weet wel dat ik heel veel kennis heb om jou precies de juiste dingen te laten inzien, zodat jij jezelf en je wereld kunt veranderen voor een hoger goed.


Want als het met jou goed gaat, en je voelt je zelfverzekerder, wat zal dat dan veranderen in de relatie met je naasten? Welk voorbeeld zou je zijn?


Ik hoop dat deze blog je al veel inzichten heeft gegeven. Wil je meer inzichten en de stap zetten om te werken aan de onzekerheden die je dagelijks ervaart? Stuur me gerust een bericht of vraag een gratis ontdek je groei kansen scan aan. Dit is een kort gesprek waarin ik met je zal delen waarin ik denk waar jouw groei ligt.


Waarom doe ik dit gratis? Dit is meewerken aan de groter geheel! Ik doe dit voor mezelf, mijn naasten en als jij dat ook doet hoever kunnen we dan gaan shinen??? Vraag nu het vrijblijvende gesprek aan via de website.www.ellenpoelgeest.com


En tot de volgende Blog post, heb je hem leuk gevonden? Geef me dan een ❤️ en mocht deze post gelezen mogen worden door anderen, stuur hem aan ze door. Hoe meer mensen lekker in hun vel zitten hoe beter✨🙏


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Dit kost je onnodig veel energie- Onzekerheid

Onzeker zijn, is dat verkeerd? Iedereen kent momenten van onzekerheid, en waarover we onzeker zijn, verschilt van persoon tot persoon. Sommige onzekerheden vinden hun oorsprong in onze kindertijd, ter

Comments


bottom of page