top of page

In de 30 en nog geen zelfvertrouwen


Zelfvertrouwen
Onzekere vrouw

Het gebrek aan zelfvertrouwen kan echt als falen aanvoelen. Graag neem ik je mee in hoe ik hiermee om ben gegaan en dat nog doe.


Trouw zijn aan mezelf, kon ik pas gaan toepassen toen ik wist hoe ik dat kon doen. Dat was me nooit geleerd, ik was altijd trouw geweest aan mijn ouders, juffen, vriendinnen maar niet aan mezelf. Hoe sommige mensen dat wel leren en van nature hebben lijkt me super fijn, en ik besef me ook dat als je te zelfverzekerd bent dit egoïsme kan overkomen. TE is nooit het antwoord.


Maar goed eerst de les: hoe doe je zelfvertrouwen? Ik mocht eerst gaan kijken naar iemand die zelfvertrouwen had, dat was niet moeilijk want ik heb een man die heel veel zelfvertrouwen heeft. Dus ik ging hem modelleren. In andere woorden ik ging specifiek kijken: Wat doet hij anders dan ik, en ik zag dit:


  • Als hij moe is gaat hij even liggen op bed

  • Hij doet (bijna) niks wat hij niet wil

  • Hij maakt makkelijk keuzes

  • Hij staat 100% achter wat hij vindt 

  • Hij zegt wat hij wil en vindt

  • Deze man is vooral.. met zichzelf bezig


Zelfvertrouwen kwam over als iets totaal anders dan ik tot nu toe zelf had gedaan. Ik besefte dat als ik dit wilde bereiken (doel) dat ik mezelf aardig zou gaan uitdagen. En ik weet niet hoe het met jou zit, maar dit lijstje daar kreeg ik zelf kriebels van. Liggen als ik moe ben, hoe dan en wanneer dan? Niet langer doen wat ik niet wil, maar als ik dat doe, dan houd ik geen verjaardagen meer over. Ik deel jou even een stukje van wat er in mijn brein gebeurde. Het leek erop dat die kant en klare modellage nog niet voldeed aan wat ik nodig had om daadwerkelijk stappen te maken. 


Toch heb ik ze allemaal gezet en kan ik zonder (arrogantie) zeggen dat ik zelfvertrouwen ervaar. Weet je hoe ik me nu voel? Een onafhankelijke, krachtige vrouw. Ik voel nu zoveel rust in mijn hoofd en tegelijkertijd in mijn lichaam.


Maar wees gerust, ik ga je niet achterlaten zonder iets waardevols. Meer zelfvertrouwen krijgen gaat naar mijn modellering in de volgende stappen:


STAP 1 - Formuleer je doel heel duidelijk. Schrijf uit: wat betekent zelfvertrouwen voor jou? Wanneer heb jij zelfvertrouwen, hoe voelt dat? Als je dit nog niet zo makkelijk vindt, modelleer dan iemand in je omgeving die zelfvertrouwen heeft en schrijf op wat je ziet.


STAP 2 - Maak een plan. Wat heb jij te doen om te krijgen wat je wilt? Wie mag jij zijn om dat te ervaren? Zonder actie geen verandering. Begin met een mini stap - vier het - en ga door met de volgende. 


Klinkt super simpel toch? En eerlijk gezegd is dat ook. Wat ik bij mijn cliënten zie gebeuren is dat ze gaan uitleggen dat ze het lastig vinden. Het is ook niet makkelijk, maar is iets makkelijk waardoor je er een grote waarde voor terug krijgt? Denk aan je kindje op de wereld zetten, of leren autorijden. Was dat makkelijk? Waar wij goed in zijn is om het heel groot te maken, het wordt dan een probleem en dat kan voelen als een obstakel, je doet vervolgens niks en blijft waar je bent. Wil je dit niet meer? Lees dan nog even verder.


Obstakels op jouw pad? Geen probleem


Kom je onderweg obstakels tegen, zoals wat zullen anderen vinden of wat als ik faal? Of wat als er iets op je pad komt dat je wegtrekt van je focus? Mijn advies hierin is, zoek hierbij hulp, veel wat ik ben tegengekomen aan obstakels of gedragingen waren onbewust. Een goed gecertificeerde coach kan je hierbij helpen. Houd ALTIJD je doel duidelijk voor ogen, ga op pad en de vier succesmomenten. Dat helpt onwijs om je gefocust en leuk te houden. 


Uitzoeken en de overtuiging onwaar maken


Wat ik tegenwoordig doe als ik een obstakel tegenkom, is dat uitzoeken Vaak kom ik een overtuiging tegen, die maak ik dan onwaar. Daar gebruik ik een simpele techniek voor. Het is fijn om zo’n hulpbron in handen te hebben, en dat is voor jou ook mogelijk. Want deze overtuigingen en de emoties die daaruit vloeien, houden ons klein, en dat is juist iets waardoor je nu nog geen zelfvertrouwen ervaart. Ik gun jou dat jij “Je vrouwtje gaat staan”. En ik weet dat je dit kunt. Als ik het kan, kan jij het ook. En jij weet ook dat  het mogelijk voor je is, je hoeft alleen op pad te gaan, op weg naar een nieuwe waarheid.



10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Dit kost je onnodig veel energie- Onzekerheid

Onzeker zijn, is dat verkeerd? Iedereen kent momenten van onzekerheid, en waarover we onzeker zijn, verschilt van persoon tot persoon. Sommige onzekerheden vinden hun oorsprong in onze kindertijd, ter

bottom of page