top of page

Gesprek tussen hart en hoofd.

Jeetje wat kan het toch lastig zijn om een keuze te maken. Elke keuze heeft zo zijn eigen negatieve en positieve kanten. Maar hoe kan je dan toch de keuze maken zodat je er tevreden achter kunt staan?


Dat kan het beste door jouw waarden te bepalen. En dat kan in iedere context. Van werk tot liefde, vriendschap of op levenswaarden algemeen. Waarom dat zo belangrijk is leg ik je graag uit:


Ik had de keuze om een manager functie over te nemen in het bedrijf waar ik nu 3 dagen per week werkzaam ben. Ik zag het als een kans en werd gelijk enthousiast. Wel voelde ik dat er twijfels waren bij de extra werkzaamheden. Ik kan namelijk elk moment gebeld worden dat er iemand uitvalt of ziek is. En wie is er dan de lul? It's me!


Hoe ga ik dat combineren met mijn meisjes. Ik vond het nu juist fijn dat dat zo goed geregeld is. Het zal zowel doordeweeks als in het weekend voor kunnen komen dat ik extra moet werken omdat bijvoorbeeld iemand ziek is. De keuze was grof gezegd:


  • Of gaan voor de kans om manager te worden van een bedrijf. Nadelen daarvan zijn: veel meer uren werken, veel meer verantwoordelijkheid. En daarintegen wel leiding kunnen geven aan een jonge team wat mij leuk lijkt. Zo zou ik kunnen kijken of daar mijn potentie ligt. Klets komt wel op een laag pitje te staan.


  • Of uitbreiding van mijn onderneming Klets en 3 dagen blijven werken bij de coffee corner. Plezier hebben, minder verantwoordelijkheid en perfecte tijden die goed te combineren zijn met mijn gezin. Een oké salaris.


Misschien kan jij de keuze al snel maken als je dit zo leest, en ik daarentegen vond het erg lastig. Een buddy uit mijn NLP-groep heb ik gevraagd om met mij een waardebepalingen opdracht te doen. En het volgende kwam eruit:


Waarden context werk

  1. Plezier

  2. Bijdrage

  3. Gelijkheid

  4. Vrijheid

  5. Zelfstandigheid

  6. Inkomen


Mooi lijstje toch? En de vraag is nu draagt de manager functie bij aan al deze waarden? Of draagt 3 dagen blijven werken en bijdragen met Klets eraan bij?


Er zat één waarde in het lijstje die deel uit heeft gemaakt van een waarden van vroeger. Dat was nummer 3 gelijkheid. Door een eerdere gebeurtenis ben ik het belangrijk gaan vinden dat mensen gelijk worden gezien. Waarom? Omdat ik mijzelf minder zag en voelde dan een ander. Het gevoel dat ik onder hun stond. Dat ik dom was. En niet zo slim als hun. Ik heb mij lang minder gevoelt dan een ander.


Maar dat past niet meer bij mij. Ik voel heel goed dat ik gelijk ben met ieder ander. Ik voel mij niet beter maar zeker niet slechter. Ik heb zo mijn eigen kwaliteiten en daar richt ik mij nu liever op.


Dat betekent dat deze waarden (gelijkheid) uit mijn lijstje gehaald mag worden. Die heb ik nu niet meer nodig. Want stel hé ik blijf mijn werk uitkiezen op gelijkheid, dan betekent het dat ik daar nog bang voor ben. Als ik daar nog op af stem. Dan blijf ik leven vanuit tekort. Het past niet meer.


Er kwam ook sterk naar boven dat ik het inkomen belangrijk vond. Dat ik een goed inkomen zo belangrijk vond is omdat ik dan zelfstandig en onafhankelijk kan zijn, wat mij ook meer vrijheid zou geven. Maar ook omdat ik mezelf dan zie als belangrijk! En dat ik dan écht iemand zou zijn. Dat ik ertoe doe. En dat ik mezelf dan zeker zou voelen.


Ik weet nog goed dat toen ik mijn nagelstudio had en mijn ouders nog meerdere bedrijven hadden, ik mij daardoor zelfverzekerd voelde. Eigenbedrijf, eigen inkomen, waardig voor anderen.


Maar ook daarvan zijn er bepaalde waarden die nu niet meer voor mij gelden. Ik ben al waardig! Ik ben belangrijk en ik doe er ook nog eens toe! En omdat ik dat weet ben ik ook zelfverzekerder dan ooit! En dat wil niet zeggen dat ik nooit meer onzeker ben, maar ik voel wel dat ik geen bedrijf nodig heb om mij zekerder te doen voelen.


Nu vind ik inkomen vooral belangrijk om leuke dingen te kunnen doen. Om mijzelf en ons gezin nog meer te verreiken met mooie herinneringen, want is dat niet waar het leven om gaat?


Ik denk dat je mijn keuze na het lezen van de blog al raadt!


Ik heb gekozen voor Klets en 3 dagen met plezier blijven werken bij dit bedrijf tot het niet meer nodig is omdat ik genoeg inkomen genereer met het coachen van vrouwen die toe zijn aan een leuker, zelfverzekerder, en liefdevoller leven. Waarin ik plezier, vrijheid en zelfstandigheid ervaar. En gelukkig kan zijn met de bijdragen die ik dan lever.


Want eerlijk is eerlijk, als meer vrouwen de shift kunnen maken van een onzekere vrouw die niet goed weet wat zij wil naar een vrouw die stevig in haar schoenen staat, haarzelf durft te laten zien. En ook nog eens weet wat ze kan toepassen in haar leven wat haar gelukkig maakt, dan zal de wereld er een stuk mooier uitzien.


79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Dit kost je onnodig veel energie- Onzekerheid

Onzeker zijn, is dat verkeerd? Iedereen kent momenten van onzekerheid, en waarover we onzeker zijn, verschilt van persoon tot persoon. Sommige onzekerheden vinden hun oorsprong in onze kindertijd, ter

Comments


bottom of page